Zjištění vlivu otužování na organismus otužujících se jedinců - Dubecová, Johana (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce je věnována tématu otužování. Jejím cílem je u oslovené skupiny otužilců zmapovat benefity otužování. Výzkum jsme uskutečnili prostřednictvím anketního šetření. Na základě analýzy zjištěných výsledků jsme charakterizovali vybrané benefity otužování a prožitek otužilců. Prostřednictvím porovnání počátečních a aktuálních důvodů pro otužování jsme u otužilců zjistili preference mezi benefity otužování s psychickými a fyzickými aspekty. Upřednostnění psychických aspektů se u otužilců zvýšilo o 17 %. Tímto jsme potvrdili, že má otužování pozitivní vliv na psychický stav. S otužováním lze proto pracovat jako s formou pozitivního stresu, která nám napomáhá k budování naší odolnosti. Mimo jiné jsme také zaznamenali pozitivní účinky otužování na zdravotní stav a sportovní výkon. Pozitivní ovlivnění sportovního výkonu potvrdilo 59 % otužilců a příznivý vliv na zdravotní stav byl prokázán u 91 % otužilců. Teoretická část shrnuje dosavadní vědecky ověřené informace ohledně otužování. Důraz je kladen zejména na témata vliv otužování na psychický stav a adaptace na stres.
Effects of the cold water therapy on the organism of individuals with cold water therapy experience
Keywords: Hormeze; resilience; homeostáza; stres; hyperventilace; strečink bránice; Wim Hofova metoda; zánětlivost; Hormesis; resiliency; homeostasis; stress; hyperventilation; diaphragm stretching; Wim Hof method; inflammation