Použití omezovacích prostředů u pacientů s násilným a agresivnímchováním - Löffelmannová, Silvie (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce je zaměřena na použití omezovacích prostředků u pacientů s násilným a agresivním chováním. Moderní civilizace přinesla kromě dalších změn i jednu zcela zásadní, a to že přibývá více psychických a psychiatrických onemocnění. Je proto nutné zamyslet se nad otázkou, jak předcházet agresi a násilí ve zdravotnických zařízeních. Je dokázáno, že v dnešní době přibývá případů pacientů s agresivním a násilným chováním. Jaké jsou novinky v prevenci vzniku agrese při hospitalizaci. Jaké jsou právní novinky a normy na použití omezovacích - restrikčních opatřeních. Není pravidlem, že s pacientem s agresivním či násilným chováním se setkáváme pouze na psychiatrických odděleních. S těmito pacienty se můžeme setkat na jakémkoliv oddělení a zařízení zdravotnické péče. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části uvádíme vývoj lidské psychiky, vznik a vývoj agrese a násilí, druhy agrese, násilné chování a demografický výskyt v populaci. Dále v teoretické části uvádíme druhy restrikčních opatření, jejich indikace, právní rámec zabývající se touto problematikou. Důležitou součástí teoretická práce jsou role sestry a kompetence sestry v této oblasti. V praktické části této práce jsme si zvolili čtyři cíle. Prvním cílem bylo zjistit náročnost práce sester o pacienty s agresivním a násilným chováním. Druhým cílem bylo zjistit, co sestry považují za největší problémovou oblast v rámci ošetřovatelské péče o pacienta s agresivním a násilným chováním. Třetím cílem bylo zjistit přínos a nedostatky v oblasti použití omezovacích prostředků v péči o pacienty s agresivním násilným chováním. Čtvrtým cílem bylo zjistit a porovnat názory ošetřovatelského personálu na používání omezovacích prostředků a hlavní problémy v této oblasti. Tyto cíle byly splněny. Na základě cílů byly stanoveny výzkumné otázky. Jaká je náročnost práce sester o pacienty s násilným a agresivním chováním. Co sestry vidí jako nejvíce problémovou oblast v rámci péče o pacienta s agresí. Jaký je přínos použití omezovacích prostředků u pacientů s agresivním či násilným chováním. Jaká by měla být provedena reforma v oblasti použití restrikčních ? omezovacích prostředků. Výzkumné otázky byly zodpovězeny. Ke zpracování diplomové práce bylo použito kvalitativního šetření. Sběr dat byl realizován technikou nestandardizovaného, strukturovaného rozhovoru. Náš průzkum probíhal na psychiatrickém oddělení Klatovské nemocnice a.s., psychiatrickém oddělení Fakultní nemocnice Plzeň, Psychiatrické léčebně v Dobřanech a na dalších odděleních. Odpovědi sester byly zpracovány do kazuistik a z nich byly vytvořeny myšlenkové mapy. Šetření probíhalo od ledna do července 2011. Výsledky naší diplomové práce by mohly sloužit jako zpětná vazba pro nemocnice a léčebny, kde bylo šetření realizováno. Byl vytvořen edukační program pro sestry.
Use of restraints in patients with violent and aggressive behavior.
Keywords: Agrese Agresivita Edukační program Legislativní rámec Násilí Omezovací prostředky Psychický stav Role sestry; aggression; aggression; educational programme; legislate; violence; restrict means; mental condition; nurse functions