Analýza životního stylu dispečerů operačního střediska zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje - Köszegi, Jarmila (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá analýzou životního stylu operátorů pracujících v nepřetržitém dvanáctihodinovém provozu na operačním středisku Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. Teoretická část práce je zaměřena na zkoumanou problematiku a je rozdělena na dvě části. První část popisuje Zdravotnickou záchrannou službu Jihočeského kraje, její činnost, pracovní náplň operátorů, jejich vzdělání a místo působení - operační středisko. Druhá část teorie rozebírá životní styl se zaměřením na spánkovou hygienu, výživu a stravování, pohybové aktivity, ale také na návykové a zdraví škodlivé látky, stres a vznik obezity. Ve výzkumné části byla použita metoda dotazníku a vyšetření zdatnosti a hybnosti respondentů pomocí testů. Získaná data byla statisticky zpracována a porovnána vzhledem k vývojové etapě dospělosti. Závěr práce obsahuje návrh na zlepšení životního stylu v jednotlivých skupinách.
Lifestyle analysis of controllers in the Control center of Emergency Medical Services of South Bohemian region.
Keywords: Zdravotnická záchranná služba; operátor; životní styl; pohybová aktivita; Emergency medical services; controller; lifestyle; physical activity