Rozvoj lexikálně-sémantické roviny řeči u dětí předškolního věku s narušenou komunikační schopností - Štemberková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na rozvoj lexikálně-sémantické roviny řeči u dětí předškolního věku s narušenou komunikační schopností. Práce je rozdělena na část teoretickou a na část praktickou. V teoretické části je vymezena charakteristika dítěte předškolního věku, ontogenetický vývoj řeči, narušená komunikační schopnost se zaměřením na vývojovou dysfázii a dyslalii. Dále je zde charakteristika jednotlivých jazykových rovin s důrazem na lexikálně-sémantickou rovinu, u které je popsán její vývoj, diagnostika, možnosti jejího rozvoje a pomůcky. Cílem praktické části je vytvoření souboru metodických listů pro děti s narušenou komunikační schopností a jeho následným ověřením v praxi při práci s vybraným výzkumným vzorkem. Výzkumné šetření je zpracováno na základě zúčastněného pozorování, rozhovoru, analýzy osobních dokumentů a analýzy získaných dat. Výsledky výzkumného šetření jsou interpretovány formou případových studií.
Disordered of lexical semantic level of speech in preschool children with disrupted communication ability
Keywords: lexikálně-sémantická rovina; řeč; dítě předškolního věku; narušená komunikační schopnost; aktivní a pasivní slovní zásoba; exical semanctic level of speech; speech; preschool child; disrupted communication ability; active and passive vocabulary