Empatie u sester - Paťhová, Eva (Jihočeská univerzita, 2012)
Empatie je popisována v literatuře jako vlastnost, stav i proces. Je považována za základní předpoklad efektivní ošetřovatelské praxe a prostředek k dosahování ošetřovatelských cílů. Komunikace je zvláště v ošetřovatelství neopakovatelná. Pro výzkumné šetření byla zvolena kvalitativní metoda sběru dat, technika semidirektivního rozhovoru. Rozhovory byly realizovány u výzkumného souboru dvanácti sester a dvanácti pacientů. Byly stanoveny dva cíle diplomové práce, prvním bylo zmapovat mínění sester a pacientů o projevech empatie při poskytování ošetřovatelské péče. Druhý cíl měl porovnat mínění sester a pacientů popsat zjištěné rozdíly.
Empathy of Nurses
Keywords: Altruismus; empatie; komunikace; sestra; ošetřovatelství; Altruism; empathy; communication; nurse; nursing