Role sestry v komplexním procesu transplantace - Heplová, Monika (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá problematikou ošetřovatelské péče a postavením sestry v komplexním procesu transplantace. Transplantační léčba postupem doby nabývá na významu. Nastávají situace, kdy transplantace zbývá jako jediná možnost navrácení a uchování zdraví nemocného člověka. Komplexní proces transplantace je řetěz na sebe navazujících výkonů, do něhož je zainteresována celá řada lékařských, ale i nelékařských pracovníků, kteří jsou v neustálé interakci nejen s pacientem. Klasicky nejpočetnější složku v poskytování péče nemocnému tvoří všeobecné sestry, které přijímají odpovědnost za přímé poskytování ošetřovatelské péče, pracují samostatně a za poskytnutou péči zodpovídají. Jejich práce se neobejde bez hlubokých znalostí oboru a řady odborných činností, aniž by bylo potlačeno jejich původní poslání. Dnešní sestra je plnohodnotným členem týmu, partner lékaře při výkonu povolání. Teoretická část se zabývá komplexně problematikou odběru orgánů zejména od zemřelých dárců, jejich transplantace, právní úpravou ČR a zejména rolí sestry, kterou v tomto procesu zaujímá. Cílem výzkumného šetření bylo zmapovat, zda se sestra v tomto náročném oboru poskytování ošetřovatelské péče opravdu cítí být partnerem lékaře, jaký je jejich postoj k výkonu vlastního povolání v tomto oboru a zmapovat rozsáhlost jejich znalostí a možností ke vzdělávání v této problematice. Dalším cílem bylo zmapování postoje samotných pacientů k péči v procesu transplantační léčby. Při výzkumném šetření byla použita kvantitativní metoda, realizována distribucí dotazníků všeobecným sestrám pracujícím na pracovišti transplantační medicíny. Výsledky dotazníkového šetření byly zpracovány do přehledných tabulek. Kvalitativní část výzkumného šetření byla realizována formou rozhovorů s pacienty, kteří se nacházejí v procesu transplantační léčby. Rozhovory byly zpracovány do písemné podoby a myšlenkových map.
The nurse's role in the complex process of transplantation
Keywords: Transplantace orgánu; sestra; dárce; transplantovaný pacient; ošetřovatelská péče; An organ transplant; nurse; donor; Transplant patients; Nursing care