Návrh a ověření kompenzačních cvičení ve florbale v kategorii dorostenců - Měřička, Michal (Jihočeská univerzita, 2015)
Florbal je moderní sport, ve kterém se uplatňuje rychlost a dynamika, ale zároveň v něm vzniká u hráčů svalová nerovnováha vlivem jednostranného zatížení. Cílem bakalářské práce je navrhnout a ověřit soubor kompenzačních cvičení ve florbalovém oddíle FBC Štíři České Budějovice. Byli vybráni chlapci ve věku patnácti až šestnácti let, kteří byli podrobeni somatickému měření, testování motorické výkonnosti a vyšetření funkčním svalovým testům. Podle výsledků vstupního testování navrhneme soubor kompenzačních cvičení, který zavedeme třikrát týdně po dobu 4 měsíců do tréninkové jednotky. Následně výstupním testováním shodným se vstupním zhodnotíme funkčnost navrženého souboru kompenzačních cvičení. Výsledky ukazují, že kompenzační cvičení napomáhají zmírnit svalové dysbalance vzniknuté hraním florbalu.
Design and verification file of compensation exercise in floorball in the junior category
Keywords: svalová nerovnováha; uvolňovací cvičení; protahovací cvičení; posilovací cvičení; funkce svalů; regenerace; držení těla; muscle imbalance; relaxation exercises; stretching exercises; strength exercises; muscle function; regeneration; posture