Formy aktivní spolupráce s rodinou seniora v domech pro seniory. - Koubková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2021)
Ve své bakalářské práci se zabývám tématem spolupráce s rodinou seniora v domech pro seniory. Protože demografické stárnutí je celosvětový problémem spojeným s rostoucí věkovou hranicí. Cílem bakalářské práce je zjistit, jaké formy spolupráce s rodinou seniora používají ve vybraných domech pro seniory v Jihočeském kraji a charakterizovat formy spolupráce z hlediska jejich efektivity, perspektiv a současných možností domů pro seniory. Dílčími cíli této práce je zjistit, zda domovy pro seniory považují za důležitou spolupráci s rodinou seniora pro zajištění kompletní péče a zda jsou senioři spokojeni s tím, jak zařízení spolupracují s jejich rodinou. K realizaci šetření byl použit kvantitativní výzkum, který byl realizován za pomoci dotazníkového šetření v náhodně vybraných domovech pro seniory v Jihočeském kraji. A následnou sekundární analýzou dat zpracovaných v programu Microsoft Office Excel 2007. Výsledky práce mohou být využity domovy pro seniory pro zlepšení kvality služeb a ke zjištění, zda jsou senioři spokojeni se spoluprací s rodinou ze strany instituce. Dotazníková šetření ukázala, že domovy pro seniory považují spolupráci s rodinou seniora pro zajištění kompletní péče za důležitou a že senioři jsou většinou se spoluprací domova pro seniory s jejich rodinou spokojeni. Domovy pro seniory používají jako formu spolupráce s rodinou seniora nejčastěji zapojení rodiny uživatele do péče o uživatele.
Forms of active cooperation with a senior family in inretiment houses.
Keywords: senior; rodina; spolupráce s rodinou; domovy pro seniory; péče o seniory; Jihočeský kraj; elderly person; family; cooperation with the family; retirement homes; care for elderly people; South-Bohemian Region