Dvouplátkové dechové nástroje, jejich historie a metodika hry na hoboj - Kordová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá historií dvouplátkových dechových nástrojů od pravěku po současnost a stručným představením výroby hoboje. Uvádí významná jména hobojové skladby a interpretace. Dále představuje dnešní podobou hoboje, fagotu a jejich příbuzných nástrojů. V poslední ze tří částí se práce věnuje metodice hry na hoboj. V metodice jsou uvedeny předpoklady pro hru na hoboj, popisuje se zde správné držení nástroje, technika dýchání a nátisku. Metodická část také rozvádí práci se strojkem, tvoření tónu a poskytuje návod pro správné domácí cvičení. Stručně popisuje i práci pedagoga při výuce.
The double-reed brass,the history, and the methodology of playing the oboe
Keywords: dvouplátkové dechové nástroje; hoboj; fagot; historie; hobojový strojek; metodika hry na hoboj; správné dýchání; tvoření tónu; double-reed brass; oboe; bassoon; history; appliance of the oboe; methodology of teaching to play the oboe; technique of breathing; creation of tones