Problematika fluktuace sester - Pavlíková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Abstrakt Fluktuace sester je v ČR velmi aktuální téma. Všeobecných sester je ve zdravotnických zařízení nedostatek. Důvodem proč jsou sestry nespokojené a proč odchází, ze zdravotnictví se zabývá tento výzkum. Cílem práce bylo zjistit příčiny fluktuace sester. Pro naplnění tohoto cíle byl využit kvantitativní výzkum pomocí metody dotazníkového šetření. Dotazník obsahoval 35 otázek z toho 26 uzavřených a 9 polootevřených. Tohoto dotazníkového šetření se zúčastnilo 134 respondentů. Data byla zpracována popisnou statistikou pomocí grafů. Z analýzy dat vyplývá, že nepřetržitý provoz ovlivňuje fluktuaci sester. Fluktuaci sester ovlivňuje také šíře nabídky pracovních míst na trhu práce. Vedoucí pracovníci ve zdravotnických zařízení nerealizují opatření zabraňující fluktuaci. Z výzkumu je patrné, že je nutné se této problematice dále věnovat. Ve výzkumném šetření jsme zmapovali několik oblastí, které podle našeho názoru úzce souvisí s touto tématikou, při výzkumu jsme vycházeli z její teoretické části. Přínosem této práce je zmapovat problematiku zvýšené fluktuace a nedostatku personálu ve zdravotnických zařízení z pohledu sester. Z výzkumu je zřejmé, že se management nemocnic nedostatečně zajímá o to, co sestry trápí a proč nemohou vykonávat své povolání. Pokud se vedoucí pracovníci budou snažit v rámci možností zařízení činit opatření, bude sester dostatek. Výzkumné šetření může posloužit jako podmět k upozornění na problémy ve zdravotnických zařízení, může být návodem jak nalézt řešení. Může být i podmětem k zamyšlení samotným sestrám, staničním sestrám, vrchním sestrám, managementu zdravotnických zařízení a studentům ošetřovatelských oborů.
Problematic of fluctuation of nurses
Keywords: OŠETŘOVATELSTVÍ; MOTIVACE; FLUKTUACE; VŠEOBECNÁ SESTRA; MANAGEMENT ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ; PRACOVNÍ MOBILITA; BURN-OUT SYNDROM; ETICKÝ KODEX SESTER 8. Klíčová slova OŠETŘOVATELSTVÍ MOTIVACE FLUKTUACE VŠEOBECNÁ SESTRA MANAGEMENT ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ PRACOVNÍ MOBILITA BURN-OUT SYNDROM ETICKÝ KODEX SESTER 8. Klíčová slova OŠETŘOVATELSTVÍ MOTIVACE FLUKTUACE VŠEOBECNÁ SESTRA MANAGEMENT ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ PRACOVNÍ MOBILITA BURN-OUT SYNDROM ETICKÝ KODEX SESTER 8. Klíčová slova OŠETŘOVATELSTVÍ MOTIVACE FLUKTUACE VŠEOBECNÁ SESTRA MANAGEMENT ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ PRACOVNÍ MOBILITA BURN-OUT SYNDROM ETICKÝ KODEX SESTER 8. Klíčová slova OŠETŘOVATELSTVÍ; MOTIVACE; FLUKTUACE; VŠEOBECNÁ SESTRA; MANAGEMENT ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ; PRACOVNÍ MOBILITA; BURN-OUT SYNDROM; ETICKÝ KODEX SESTER; NURSING; MOTIVATION; TURNOVER; GENERAL NURSE; MANAGEMENT OF HEALTH CARE FACILITIES; OCCUPATIONAL MOBILITY; BURN-OUT SYNDROME; NURSES´ CODE OF ETHICS