Spisovnost a nespisovnost v psaných žákovských projevech - Křivská, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se nazývá "Spisovnost a nespisovnost v psaných žákovských projevech," zabývá se nestandardními prvky v psané podobě žákovských textů. Bakalářská práce je rozdělena do dvou hlavních částí, první část je teoretická, pojednává o rozdělení jazyka na spisovný a nespisovný, zabývá se mluvenou a zejména psanou formou jazyka a charakteristikami obou forem. Shrnuje nejdůležitější poznatky o chybovosti v psaných projevech žáků. Druhá část je praktická, je zpracována na základě výzkumu a následné analýzy psaných projevů žáků šestých tříd. Cílem této práce je charakterizovat žákovské slohy z hlediska spisovnosti a popsat případné nespisovné jevy, pokud se v analyzovaných pracích vyskytnou.
Formality and informality in pupil´s written speeches
-
Keywords: projev; spisovnost; nespisovnost; mluvenost; psanost; utterance; formality; informality; spoken forms; written forms