(Zne)užití grafických výstupů ve výročních zprávách podniků - Czerwenková, Michala (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá grafickými výstupy ve výročních zprávách podniků z roku 2020, konkrétně 100 největších podniků v České republice a vybraných podniků obcho-dovaných na Burze cenných papírů Praha. Grafy a diagramy proměňují výroční zprávy v atrak-tivní dokumenty a zároveň umožňují rychlé a přehledné předání velkého množství dat, včetně zobrazení trendů. Grafické výstupy také slouží jako nástroje impression managementu, pro-střednictvím kterého podniky záměrně volí grafické výstupy, aby navodily příznivý dojem o své výkonnosti. Nejčastěji dochází k manipulaci grafů skrze osy grafu, časové řady, zkreslení graficky zobrazovaných hodnot a nevhodnou volbou typu grafu. Zkreslení grafů je měřeno pomocí GDI a RGD indexů.
(Mis)use of graphical representation in annual reports of companies
Keywords: graf; diagram; zkreslení grafů; impression management; graphs; diagrams; measurement distortion; impression management