Trvalý cévní přístup u dialyzovaných pacientů z pohledu sestry. - Švábová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Problematika chronického selhání ledvin a kanylace trvalých cévních přístupů u pacientů léčených na hemodialyzačních střediscích je aktuální a rozšířený problém současnosti. Dle obecně dostupných pramenů je incidence terminálního stádia selhání ledvin, a tedy nutnost pacienta léčit pomocí eliminačních metod, velmi vysoká, statisticky dosahuje počtu čtyř jedinců na deset tisíc obyvatel. Je tedy zřejmé, že se jedná o plošně vyskytující ošetřovatelský problém. Teoretická část diplomové práce je rozčleněna na shrnutí a popis současného stavu chronického selhání ledvin, zejména pak stručný nástin chronického selhání ledvin, příčin a příznaků chronického selhávání ledvin. Dále pak je rozpracováno téma zaměřené na soudobé možnosti léčby, se zaměřením na ošetřování pacienta v nefrologických ambulancích a v hemodialyzačním středisku. Další kapitolou diplomové práce je popsán vývoj od historie hemodialýzy až k současným perspektivním eliminačním metodám. Současné eliminační metody sebou nesou nutnost funkčního zajištění cévního přístupu, zejména pak kanylace AV fistulí, je velmi častým ošetřovatelským výkonem, který poskytují sestry ošetřující chronicky nemocné pacienty na hemodialyzačních střediscích. Závěrem této kapitoly jsou obecné poznatky k technikám kanylace trvalých cévních přístupů, možným vnikem komplikací při samotném výkonu zavedení kanyly a souvislosti s psychickou rovinou ošetřovatelské péče o nemocné s chronickým selháním ledvin. Praktická část diplomové práce byla zacílena na nalezení a případné potvrzení předpokladů diskutovaných v teoretické části. Hlavní osou praktického šetření bylo zjistit problémy dialýzovaných pacientů, které souvisejí s trvalým cévním přístupem, dále pak postoje sester pracujících na dialyzačních střediscích, ke kanylaci trvalých cévních přístupů a zmapovat přístup pacientů s trvalým cévním přístupem k sestrám s krátkou dobou praxe na hemodialyzačním středisku. K tomuto účelu byly stanoveny výzkumné otázky, které v kvalitativním šetření byly zpracovány na základě hloubkových rozhovorů do podrobných kasuistik se sestrami na hemodialyzačních střediscích Nemocnice České Budějovice, a.s.; Nemocnice Český Krumlov, a.s. a Nemocnice Písek, a.s. a s jejich pacienty. Pro zpracování získaných dat bylo použito tabelární zpracování, kdy separátně byly hodnoceny odpovědi pacientů a sester. V jednotlivých výstupních tabulkách byly sledovány zejména četnosti výskytu příslušných odpovědí, avšak díky zvolené metodice zpracování a tedy nízkému počtu respondentů, tyto odpovědi nebyly zpracovány pomocí standardních statistických metod, ale z výstupních dat byly stanoveny závěry a doporučení v aplikaci ošetřovatelských metod. V závěru diplomové práce jsou shrnuty získané poznatky a doporučeny možné postupy v řešení problematiky kanylace trvalých cévních přístupů u pacientů s chronickým selháním ledvin léčených na hemodialyzačních střediscích.
Permanent Vascular Access in Dialysis Patients from the viewpoint of Nurses and Patients.
Keywords: trvalý cévní přístup; fistule; AV shunt; chronické selhání ledvin; hemodialýza; hemodialyzační střediska; permanent venous access; fistula; AV shunt; chronic renal failure; hamemodialysis; hemodialysis centers