Průpravná cvičení pro sportovní gymnastiku využitelná při výuce na základních školách - Dočekalová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této bakalářské práce je vytvořit zásobníky průpravných cvičení pro sportovní gymnastiku, které by se daly využít při výuce tělesné výchovy na základních školách a ověřit je. Dílčí cíle jsou zpracovat teoretické poznatky z oblasti sportovního tréninku, sportovní gymnastiky, tělesných cvičení a tělesné výchovy. Dále využití moderních prostředků pro uvědomování si polohy těla, rychlost, tempo, rozvoj síly, odrazů, výskoků a flexibility, správnou orientaci v prostoru, načasování pohybu a kinestetické uvědomování. Tato cvičení potřebují jen minimum nářadí a místa. V syntetické části je uveden soubor vybraných průpravných cvičení ověřených na základní škole. Praktické ověření se ale bohužel kvůli covidu-19 nemohlo v praxi uskutečnit a bylo nahrazeno pouze formou dotazníku. Pro sledování a vyhodnocování byla vybrána (smíšená skupina žáků 7 třídy).
Preparatory exercises for sports gymnastics usable in teaching physical education at primary schools
Keywords: sportovní gymnastika; průprava; příprava; zásobník cviků; tělesná výchova; sport gymnastics; preparation; preliminary; stack of exercises; Physical Education