Vliv simulované eutrofizace na primární produkci nivního mokřadu - Hašek, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2013)
Anotace Bakalářská práce je součástí projektu GA ČR 526/09/1546 (?Význam nově asimilovaného uhlíku pro interakce rostlin s půdou v mokřadních travinných ekosystémech v proměnlivých podmínkách vnějšího prostředí?). Hlavním cílem této práce je stanovení nadzemní produkce travinného mokřadního porostu na lokalitě Hamerské louky v CHKO a BR Třeboňsko a zhodnocení vlivu minerálního hnojení na jeho produkci a druhové složení. Studované plochy byly rozděleny do tří variant podle rozdílné aplikace dávky minerálních hnojiv: varianta s vysokým stupněm hnojení 300 kg NPK . ha2, varianta s nízkým stupněm hnojení: 65 kg NPK . ha2, a varianta bez hnojení: 0 kg NPK . ha2. Celkově byly provedeny 4 odběry nadzemní biomasy v roce 2012, které proběhly v termínech 30. 5. , 27. 6. a 27. 8 pro vzorky na jednotlivé rostlinné druhy a 26. 10. pro netříděné vzorky. Při každém odběru se odebírala nadzemní biomasa ze tří ploch v rámci každé ze tří variant. V rámci plochy byly odebrány vždy dva vzorky z plošek o rozměrech 0,125m2. Získané hodnoty biomasy byly převedeny na plochu 1 m2. Nejvyšší celková průměrná nadzemní biomasa byla zjištěna pro všechny varianty při posledním odběru. U varianty s vysokým stupněm hnojení činila 733,6 g. m-2, u varianty s nízkým stupněm hnojení 592,9 g. m-2 a u varianty bez hnojení 629,7 g. m-2. Zajímavým poznatkem bylo, že vysoká dávka hnojení potlačila produkci mechů.
Effect of simulated eutrophication on primary production of a floodplin wetland
Keywords: Mokřad Nadzemní biomasa Minerální hnojiva Třeboňsko; Wetland Aboveground biomass Mineral fertilisers Třeboňsko