Demografická charakteristika venkovských oblastí vybraných okresů České republiky - Švábová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Teoretická část bakalářské práce se zaměřovala na vysvětlení pojmů venkov, vymezení venkova, typologie venkova a formování českého venkova. V následující kapitole byly vysvětleny pojmy demografie, vztah demografie k venkovu a byly charakterizovány základní demografické ukazatele struktura obyvatelstva podle pohlaví, věku a vzdělání, úmrtnost, porodnost a plodnost, potratovost, sňatečnost, rozvodovost a migrace. V praktické části byla zpracována demografická charakteristika venkovských oblastí okresů Jihočeského kraje za rok 2016. Pro vymezení venkovského prostoru na území Jihočeského kraje byl aplikován ukazatel hustoty zalidnění do 150 obyvatel/km2. Hlavním cílem této bakalářské práce byla demografická charakteristika venkovských oblastí vybraných okresů České republiky na základě získaných údajů a jejich následného porovnání.
The Demographic Characteristics of the Rural Areas of Selected Districts of the Czech Republic
Keywords: venkovská oblast; venkov; demografický ukazatel; rural area; countryside; demographic indicator