Analýza repetic v genomech vybraných druhů modrásků rodů Polyommatus a Lysandra - Hrubá, Monika (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem mobilních elementů, které by mohly mít vliv na fragmentaci karyotypu u řádů Polyommatus a Lysandra (Lepidoptera). Přítomnost vybraných repetic v genomech 15 vybraných druhů modrásků byla testována metodou PCR. Stejná metoda byla také použita k detekci studovaných elementů u 13 vybraných druhů mravenců, protože mezi mravenci a myrmekofilními modrásky by mohlo docházet k horizontálnímu přenosu genů. Vybrané mobilní elementy byly lokalizovány na pachytenních jádrech pomocí fluorescenční in situ hybridizace. Výsledky této práce naznačují mozaikovitou distribuci repetic v rámci fylogenetických vztahů zkoumaných modrásků, která by mohla být částečně vysvětlena šířením mobilních elementů mezidruhovým křížením a horizontálním přenosem mezi studovanými rody Polyommatus a Lysandra.
Analysis of repeats in genomes of selected Polyommatus a Lysandra species
Keywords: mobilní elementy; transpozony; modrásci; Lepidoptera; Lycaenidae; Polyommatus; Lysandra; horizontální přenos genů; mezidruhové křížení; fragmentace karyotypu; PCR; qPCR; FISH; mobile elements; transposons; blue butterfly; Lepidoptera; Lycaenidae; Polyommatus; Lysandra; horizontal gene transfer; interspecific hybridization; karyotype fragmentation; PCR; qPCR; FISH