Majetkové daně v obchodní společnosti a komparace v rámci EU - Přibylová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce je zaměřená na právní úpravu majetkových daní v České republice a jejich komparace s vybraným státem Evropského společenství (Spolková republika Německo). Teoretická část popisuje daňový systém silniční daně, daně z nemovitostí a tzv. trojdaně v České republice. A také daňový systém silniční daně a daně z nemovitostí v Německu, protože během roku 2007 ve firmě nedošlo k darování, dědění, ani převodu nemovitostí. Praktická část je tedy o firmě Groz-Beckert, s. r. o., která má v České republice dceřinou společnost a v Německém Albstadtu mateřskou společnost. Komparace je potom prováděna tak, jako kdyby tyto vozidla, pozemky a stavby, která firma vlastní na území České republiky, vlastnila ve stejně množství v Německu. O kolik by firma musela na daní zaplatit více a zda je pro ní Česká republika z hlediska majetkových daních výhodnější.
Assessment on capital in the company and comparing with EU
Keywords: daň; daňové zatížený; komparace; assessment; tax burden; comparing