Vliv vybraných faktorů na reprodukci ryby Ancistrus multispinnis - Bardounová, Alena (Jihočeská univerzita, 2012)
Krunýřovec mnohoostný (Ancistrus multispinnis) je ryba vyskytující se v Jižní Americe v povodí řeky Amazonky, především při dně tekoucích vod. Samečci se poznají podle dlouhých, silných a rozvětvených vousků na tlamce. Samičkám buď úplně chybí, nebo jsou krátké a tenké. Jsou to všežravci, ale převažuje rostlinná složka potravy. Krunýřovec je žádanou rybou, a proto je důležité ověřit optimální způsoby jeho chovu a odchovu. Potřebná sledování pro vypracování experimentální práce probíhala v akvarijní místnosti katedry biologických disciplín od března 2011 do března 2012. K rozmnožování byla použita albinotická i původní forma krunýřovce mnohoostného. Testované ryby byly nasazeny do nádrží o objemu 50 litrů, kde byly následně rozmnožovány. K měření hodnot a úpravě vody byl použit WTW měřič, kolona (katex) a demineralizační kolona. Cílem práce bylo ověřit vliv vybraného způsobu krmení a teploty vody na úspěšnost výtěru Ancistrus multispinnis. Z výsledků práce vyplývá, že pro úspěšný výtěr a odchov těchto ryb se jako nejvhodnější způsob krmení ověřilo podávání speciálních granulí pro krunýřovce, spařených kopřiv nebo salátových listů, na jemno nastrouhaného hovězího srdce a i občasné přidávání planktonu z rybníka. Jako příznivá se osvědčila teplota vody v rozmezí 24-26 °C, pH 7-8, vodivost přibližně 230 ?S/cm a obsah rozpuštěného kyslíku kolem 8,00 mg.l-1.
Influence of selected factors on reproduction of fish Ancistrus multispinnis
Keywords: rozmnožování; teplota vody; krmení; Ancistrus multispinnis; reproduction; water-temperature; feeding; Ancistrus multispinnis