Jednoduchá matematika ve financích - Jankůjová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce je zaměřena na aplikační příklady z finanční matematiky. A to především na procenta, jednoduché a složené úročení a spotřebitelské úvěry spojené s výpočtem RPSN. Nejdříve se ve zkratce seznámíte s historií bankovnictví jak ve světovém, tak v českém měřítku. Cílem této kapitoly je ukázat, jak rozvoj bankovnictví napomohl ke stále vyšší zadluženosti lidstva. V kapitole metodika jsou teoreticky popsané metody, pro využití v praxi na daná témata. Cílem této kapitoly je nastínit problematiku použití jednoduchých základních matematických operací pro výpočty příkladů z finanční matematiky. Závěrečná kapitola se již věnuje aplikačním příkladům. Jsou to řešené příklady, které jsou inspirovány aktuálními informacemi.
Frugal Mathematics in Finance
Keywords: jednoduchá matematika; jednoduché úrokování; složené úrokování; procenta; spotřebitelské úvěry; RPSN; úroková míra; Frugal Mathematics; simple interest; compound interest; percentages; consumer loans; APR; rate