Nakladatelský program Daniela Adama z Veleslavína a jeho (ne)realizace ve veleslavínské tiskárně - Pozlerová, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá nakladatelským programem Daniela Adama z Veleslavína, jak ho zformuloval v předmluvách a dedikacích svých tisků. Následně srovnáme, nakolik tento ideál Veleslavín skutečně realizoval ve vydavatelské činnosti (dle soupisu produkce veleslavínské tiskárny in Bohatcová 2005). Cílem práce též bude podrobit kritické revizi interpretaci Daniela Adama z Veleslavína jako stěžejního představitele tzv. popularizované fáze národního humanismu (viz Kopecký 1962).
Veleslavín´s Publishing Program and its (Non)realization in the Veleslavín´s Printing Office
Keywords: humanismus; knihtisk; pražský tiskař; předmluva; dedikace; nakladatelský program; Daniel Adam z Veleslavína; humanism; book printing; prague printer; introduction; dedication; publishing program; Daniel Adam of Veleslavin