Historie školy v obci Vráto od roku 1929-1989 - Štojdlová, Simona (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá vznikem a vývojem Základní školy v obci Vráto v letech 1929 1989. V pěti tematických okruzích se stručně věnuje základním charakteristikám zkoumaného období včetně náboženských poměrů, dále organizaci školy, pedagogické činnosti či veřejnému životu školy. U každého časového úseku je věnována pozornost politickým a celospolečenským událostem, které výrazněji ovlivnily chod školy s přesahem do běžného života učitelů, dětí a jejich rodin. Základním zdrojem informací byla školní kronika.
History of school in the town - village Vráto in the years 1929-1989
Keywords: historie; Vráto; základní škola; školní výuka; volný čas; veřejný život; politické a celospolečenské události; history; Vráto; primary school; school teaching; leisure time; public life; political and society-wide events