Důvody k užívání marihuany a frekvence jejího užívání - Stachová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
Téma mé bakalářské práce zní Důvody k užívání marihuany a frekvence jejího užívání. Žádná jiná droga nerozděluje odbornou veřejnost tolik jako právě marihuana. Nová zjištění mezinárodních výzkumů vedou ke stále vášnivějším diskusím o tom, do jaké míry je marihuana zdraví škodlivá, a hlavně proč se těší takové oblibě mezi mládeží. Alarmujícím faktem zůstává, že k experimetování s marihuanou dochází ve stále nižším věku. Případy prvoužití konopí před třináctým rokem věku nejsou již v dnešní době výjimkou. Informací o konopných drogách díky neustálému vědeckému pokroku přibývá, ale o dostatečnosti nově zjištěných údajů lze pochybovat, protože právě u marihuany veškeré preventivní snažení selhává. Na jedné straně je tato droga prezentována jako droga neškodná, její rizika jsou bagatelizována, na straně druhé kolem ní vznikají nesmyslné odstrašující mýty. Bakalářská práce zjišťuje, jaké motivy vedou mladé lidi k užívání konopných drog a jaká je znalost zdravotních rizik plynoucích z jejich užívání. Teoretická část této práce se zabývá faktory, které u mladého člověka zvyšují riziko experimentu a tím tedy i následného užívání marihuany, a samotnými motivy užívání konopí. V neposlední řadě popisuje jednotlivá zdravotní rizika. Teoretická část se také věnuje teorii marihuany jako iniciační drogy. Cílem šetření této práce je zjistit motivy vedoucí k užívání konopných látek a pokusit se zmapovat znalosti zdravotních rizik uživatelů marihuany. Pro zjištění těchto cílů byl zvolen kvalitativní výzkum, technika rozhovoru. Otázek je celkem osm a týkají se těchto oblastí: okolnosti a motiv prvního užití marihuany, okolnosti, za nichž obvykle u uživatele dochází ke konzumu drogy, nagativní prožitky vlivem akutní intoxikace, hlavní motiv současného užívání konopí, dále znalost zdravotních rizik spojených s užitím drogy, užívání jiných návykových látek, teorie marihuany jako vstupní drogy, legalizace marihuany. Výzkumný soubor je tvořen středoškolskou mládeží. Na základě výsledků výzkumu byly stanoveny čtyři hypotézy. Hypotéza č. 1: Rizika spojená s užíváním marihuany jsou samotnými uživateli této drogy podceňována. Hypotéza č.2: Dospívající mládež užívající marihuanu dostatečně nezná zdravotní rizika. Hypotéza č.3: Negativní účinek marihuany (tzv. bad trip) nemotivuje většinu jejích uživatelů k abstinenci. Hypotéza č.4: Nejčastějším motivem k prvnímu užití marihuany je zvědavost.
Reasons for using Marihuana and frequency of its use
Keywords: adolescence; experiment; konopné drogy; marihuana; motivy; rizikové faktory; adolescence; experiment; hemp drugs; marihuana; motives; risk factors