Touha po cukru; fyziologické procesy klíštěte Ixodes ricinus v závislosti na hostitelské glukóze - Plačková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2020)
Krevsající členovci, Ixodes ricinus, získávají a tráví poměrně dost krve, která zvětší objem jejich těla až 100x. Tato krev je jediným zdrojem energie, kterou potřebují k reprodukci. Identifikovala jsem šest glukózových genů pro glukózové přenašeče u klíštěte I. ricinus. Transkripty, kódující tyto přenašeče byly nalezeny v klíštěcím střevu.Výsledky RT-PCR analýzy charakterizovaly tkáňové expresní profily pro tyto jednotlivé přenašeče během přijmu potravy. Pomocí metody RNAi byla zkoumána jejich nezbytnost. V této magisterské práci, pomocí RNAi metody a chemické inhibice nebyla prokázána významnost glukózy ve fyziologii klíštěte. Membránové sání s využitím 2-deoxy-D-glukózy ukázalo, zásadní vliv na reprodukci a životaschopnost klíštěte.
Sugar cravings in ticks; insight into the tick physiological processes dependent on host glucose
Keywords: klíště; přenašeč cukru; energie; ATP; vliv RNAi; membránové sání; vliv 2-deoxy-D-glukózy; reprodukce a životaschopnost klíštěte; ticks; sugar transporters; source of energy; ATP; RNAi effect on sugar transporters; membrane feeding; influence 2-deoxy-D-glucose; reproduction and viability of ticks