Problematika diabetické diety v lázeňském zařízení - Štíchová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce pojednává o problematice diabetické diety v lázeňském zařízení, konkrétně v Lázeňském domě Aurora Slatinných lázní Třeboň. V teoretické části jsem se soustředila na onemocnění diabetes mellitus obecně. Nalezneme zde popis metabolismu sacharidů, stručnou anatomii hlavních orgánů souvisejících s onemocněním, jeho epidemiologii, klasifikaci, diagnostiku a léčbu a také přidružené komplikace. Druhá část teorie definuje odborná doporučení k diabetické dietě jako takové. Třetí stručně popisuje historii a současnost českého lázeňství a možnosti stravování v lázeňských zařízeních včetně diet. Pro práci byly stanoveny celkem tři cíle. Prvním z nich je zmapovat možnosti diabetické diety v lázeňském zařízení, druhým analyzovat lázeňský jídelníček a zjistit, zda odpovídá zásadám diabetické diety a posledním je porovnat jídelníček vybraných pacientů s lázeňským a najít jejich rozdíly. Ve výzkumné části jsem hodnotila vhodnost lázeňského jídelníčku při onemocnění diabetes mellitus II. typu a pomocí metod kvalitativního výzkumu jsem poté tento jídelníček srovnávala s domácími jídelníčky osmi lázeňských pacientů s diagnózou diabetes mellitus II. typu. Jídelníčky byly vyhodnocovány v programu Nutriservis Proffesional. Všímala jsem si zejména celkové energie, sacharidů, tuků, bílkovin, mono a disacharidů. Z výsledků jasně vyplývá, že lázeňský jídelníček je i přes drobné nedostatky vhodně sestaven a odpovídá obecným zásadám diabetické diety. V porovnání se stravováním doma si většina pacientů v lázních polepšila - stravují se vhodněji a pravidelněji. Výsledky nám také potvrdily nezbytnost důsledné edukace diabetiků v oblasti výživy a současně nutnost aktivní spolupráce odborníků (dietologů, nutričních terapeutů) při jejich léčbě.
Problems of diabetic diet in spa
Keywords: Diabetes mellitus; diabetická dieta; lázeňství; zdravá strava; nutriční terapie.; Diabetes mellitus; diabetic diet; spa; healthy diet; nutritional therapy.