Počátky a vývoj vzdělávání v Jindřichově Hradci - Šimková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá vznikem a vývojem školství ve městě Jindřichův Hradec. Krátce popisuje dějiny města a zmiňuje rozvoj školské soustavy v českých zemích. Sleduje vznik školských zařízení v Jindřichově Hradci od jeho počátků ve středověku až po vyvrcholení v podobě vysokoškolského učiliště. Největší pozornost je sice věnována chloubě zdejšího školství - gymnáziu s jeho čtyřistaletou historií, snažím se však při tom nevynechat žádnou ze škol, které v průběhu staletí ve městě vznikly. Studie dokládá důležitost Jindřichova Hradce jako školského centra nadregionálního významu
The beginnings and development of education in Jindřichův Hradec
Keywords: Jindřichův Hradec; počátky školství; vývoj školství; dějiny města; farní škola; klášterní škola; městská škola; hlavní škola; gymnázium; jezuité; odborné školy; Fakulta managementu Vysoké školy ekonomické; Jindřichův Hradec (Neuhaus; Nova Domus); origin of education; development of education; history of the town; parish school; convent school; primary school; grammar school; Jesuits; professional school; The Faculty of Management of University of Economics; Prague.