Sociální fotografie v meziválečném Československu - Dušková, Diana (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá československou sociální fotografií v meziválečném období. Na tento žánr je zde nahlíženo z širšího hlediska a je představován ve světovém kontextu. Práce sleduje klíčové momenty rozvoje tohoto fotografického stylu, ke kterým se bezpochyby řadí i samotná historie dokumentární a reportážní fotografie. V textu jsou dále rozebírány vlivy zahraničních umělců, obrazová periodika či výstavy týkající se sociální fotografie. Tyto aspekty jsou posuzovány v politickém a sociálním kontextu doby, který je pro tento žánr tak podstatný. Důležitou osobností pro mou práci je Lubomír Linhart a jeho kniha Sociální fotografie, kde se pokouší definovat tento fotografický styl.
Czechoslovak Social Photography in the Interwar Period
Keywords: sociální fotografie; dokumentarismus; reportáž; Lubomír Linhart; socialismus; propaganda; FSA.; social photography; document; reportage; Lubomir Linhart; socialism; propaganda; FSA.