Návrh a ověření intervenčního jógového programu pro žáky 5. tříd ZŠ - Klimešová, Eva (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakala.ska prace se v teoreticke .asti zabyva obecn. jogou samotnou, dale v u..im slova smyslu jogovymi cviky, ktere m..eme cvi.it s d.tmi. Dal.i kapitolu v teto praci tvo.i d.ti samotne. A rovn.. to, jak by se idealn. m.ly vyvijet v r.znych sm.rech. Posledni kapitolu teoreticke .asti tvo.i interven.ni pohybovy program. Cilem bakala.ske prace je ov..it, zda joga m..e mit vliv na obratnost d.ti. Prakticka .ast byla aplikovana na .aky z patych t.id zakladni .koly. Program trval 12 tydn. a jeho sou.asti bylo 24 d.ti, z toho 12 bylo za.azeno do experimentalni skupiny a 12 do kontrolni skupiny. Na po.atku, b.hem a na konci programu jsme provedli m..eni v podob. Luscherova testu, C.apiho stoje a Thomayerovy zkou.ky. Na zaklad. zji.t.nych poznatk. a vysledk. proband., jsem do.la k zav.ru, .e joga skute.n. m..e mit vliv nejen na obratnost d.ti, ale i na jejich psychickou stranku. V experimentalni skupin. byly v.echny d.ti po 9. lekci schopne vykonat pozitivn. Thomayerovu zkou.ku. V C.apim stoji se d.ti dokazaly za cely jogovy program zlep.it a. o 20 sekund, z toho 4 probandi dokazali v tomto stoji vydr.et i celou minutu, po ni. byl ale test ukon.en.
Design and verification of the intervention yoga program for children of the 5th grade of primary school
Keywords: jógová cvičení; jóga; děti; základní škola; pohybový program; yoga exercise; yoga; children; elementary school; interventionist program