Technologie pěstování rychle rostoucích rostlin a jejich vliv na biodiverzitu - Rektorys, Jan (Jihočeská univerzita, 2013)
Byla provedena rešerše týkající se energetických zdrojů dneška. Byly posouzeny výhody i nevýhody využití různých druhů rychle rostoucích bylin i dřevin z hlediska náročnosti na stanoviště a množství biomasy. Byly určeny indikátory antropogenního ovlivnění jednotlivých kultur s využitím bezobratlých živočichů. Jako perspektivní bioindikátory se ukázaly druhy a společenstva epigeických brouků. Celkově bylo zjištěno, že největší biomasy dosahuje klon vrby S-705 (15 t sušiny ha/rok v prvním obmýtí) a z bylin invazní křídlatka sachalinská (až 60 t sušiny ha/rok). Nejméně náročná na pěstování je lebeda rozkladitá a merlík bílý.
Cultivation of the fast growing plants for energetic purposes and its effect on biodiversity
Keywords: biomasa; energetické rostliny; střevlíkovití; drabčíkovití; biomass; energetic plants; ground beetles; rove beetles