Strategies in aboveground space occupancy in herbs from disturbed habitats - Bartušková, Alena (Jihočeská univerzita, 2012)
Disturbance je důležitým fenoménem ovlivňujícím život rostlin a formujícím strategie rostlin narušovaných míst. Pro specifické přírodní ekosystémy nebo růstové formy bylo představeno několik ekologických konceptů zabývajících se individuální odpovědí rostliny na poranění. Ve střední Evropě jsou častým příkladem narušovaných míst stanoviště ovlivňovaná člověkem. Proto bylo cílem této práce použít čtyři vybrané koncepty právě na tato místa. Práce se skládá ze čtyř původních studií provedených ve dvou modelových ekosystémech: opakovaně narušovaný ruderál a pravidelně kosená středoevropská louka. Obsazování nadzemního prostoru po narušení bylo studováno jako obnova biomasy nebo architektury. U bylin osidlujících narušovaná místa byly popsány regenerační strategie a byly konfrontovány s dříve navrženými koncepty, vytvořenými pro ekosystémy vystavené přírodnímu režimu narušování.
Strategies in aboveground space occupancy in herbs from disturbed habitats
Keywords: Strategie rostlin; narušení; adventivní pupeny; axilární pupeny; kompenzační růst; reiterace; kosení; opuštění; alokace biomasy; Plant strategies; disturbance; adventitious buds; axillary buds; compensatory growth; reiteration; mowing; abandonment; biomass allocation