Holub s krahujčí hlavou: přítel nebo nepřítel? - Nácarová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Existují dvě teoretická vysvětlení, jak by zvířata mohla rozpoznávat predátory. Podle teorie znaků by pro kategorizaci měly být důležité pouze určité klíčové znaky. Podle teorie konceptu mají zvířata obecnou představu, jak má predátor vypadat a místní znaky nejsou tak důležité. My jsme testovali tyto dvě teorie v laboratorních podmínkách. Sledovali jsme reakci sýkory koňadry (Parus major) na dřevěné atrapy krahujce (Accipiter nisus), holuba (Columba livia f. domestica) a chiméry mezi nimi, které se lišily typem hlavy. Naše výsledky ukazují, že sýkory při rozpoznávání predátora pravděpodobně využívají obou přístupů.
Pigeon with sparrowhawk head: friend or enemy?
Keywords: kategorizace; klíčové znaky; koncept; sýkora koňadra; rozpoznání predátora; chiméry; categorization; key features; concept; great tit; predator recognition; chimeras