Etické otázky v profesi - Vězeňská služba České republiky - Šindelář, Jan (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem předložené bakalářské práce je zjistit, jaké povědomí mají příslušníci vězeňské služby o etice. Zda jsou dodržovány nebo porušovány etické zásady a jaká vznikají etická dilemata při přímém výkonu služby. Jak je řeší ostatní příslušníci a jak se s nimi vyrovnávají po stránce pracovní i soukromé. Je zde použita metoda tzv. hloubkových rozhovorů na základě výběru pěti subjektů, které musí být uváděny v anonymitě. Zpracoval jsem s nimi hloubkový rozhovor dle předem stanovených otázek. Z těchto pěti rozhovorů jsem vytvořil přehled stěžejních bodů včetně rozdílnosti v názorech jednotlivých subjektů. V závěru bakalářské práce se vyjadřuji komplexně k rozdílnosti názorů subjektů a toho, co by se mohlo ve Vězeňské službě České republiky změnit k lepšímu ve vztahu k příslušníkům. Součástí této práce jsou čtyři přílohy. V první příloze je zaznamenáno všech pět polostrukturovaných hloubkových rozhovorů. Ve druhé příloze jsou vysvětleny stupně morálky podle Kohlberga. Ve třetí příloze je seznam dostupných mezinárodních dokumentů, kterými se řídí VSČR. Ve čtvrté příloze je graf recidivy v penologickém pojetí.
Ethical issues in the profession - Prison service of the Czech Republic
Keywords: etika; morálka; svědomí; motivy; etický kodex; Vězeňská služba České republiky; vězněné osoby; příslušníci; ethics; morality; conscience; motives; ethics; The Prison Service of the Czech Republic; imprisoned persons; members