Možnosti povrchového průzkumu a analýzy databází archeologických nálezů testované/aplikované na příkladu osídlení severních oblastí Budějovicka v pravěku - Bumerl, Jiří (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá hodnocením mezolitického a neolitického osídlení ve specifické oblasti severní časti Českobudějovicka. Z geografického hlediska se jedná o severozápadní část Třeboňské pánve. Cílem práce je vyhodnotit informace z jak již známých, tak nově registrovaných nalezišť v prostorovém kontextu a v kontextu přírodního prostředí. Pro potřeby daného úkolu byla použita metodika povrchových sběrů, rešerše pramenů a vyhodnocení výsledků pomocí nástrojů GIS.
Perspectives ofPerspectives of ground archaeological survey and archaeological ground archaeological survey and archaeological
Keywords: Osídlení; pravěk; mezolit; neolit; Třeboňsko; Mesolith; Neolith; settlement; ground survey