Vliv bionomických faktorů a kooperativnosti na rozlišování sourozenců u tří druhů hrabošů a na dobu separace nutnou k jeho vymizení - Brixová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Předkládaná diplomová práce sestává ze dvou částí. První porovnává rozlišování sourozenců u mláďat tří druhů hrabošů (Microtus arvalis, M.guentheri, a M.brandti) se záměrem určit, která z hypotéz navrhovaných pro výskyt rozpoznávání příbuzných nejlépe odpovídá pozorovaným rozdílům v chování jednotlivých druhů. Druhá část testovala stejné tři druhy s cílem zjistit, který z nich má nejrozvinutější schopnost pamatovat si své sourozence i po období odloučení a zda tato schopnost může být vysvětlena některou z navrhovaných hypotéz.
The influence of life history and cooperativeness on sibling discrimination in three species of voles and time of separation necessary for its disappearance
Keywords: hraboši; Microtus; paměť na příbuzné; rozlišování příbuzných; voles; Microtus; memory for kin; kin discrimination