Vytvoření a ověření výukového programu muzikoterapie pro osoby se zdravotním postižením.\\ - Daňkovská, Aneta (Jihočeská univerzita, 2009)
V bakalářské práci jsem se zabývala problematikou lidí se zdravotním postižením a aplikací programu muzikoterapie na tyto lidi. Šlo o praktické šetření, kde jsem zkoumala působení tohoto programu na děti předškolního věku se zdravotním postižením v centru ARPIDA. K šetření jsem použila standardizované techniky, díky kterým jsem získala důležitá data ke zpracování a vyhodnocení. Byly stanoveny dvě odborné otázky, týkající se působení programu na děti. Zda program děti obohacuje a zda jim změní vnitřní hodnoty. Program jež jsem zkoumala, byl zaměřen hlavně na psychický rozvoj jedince a na rozvíjení jemné i hrubé motoriky dětí pomocí hry s hudbou a hudebními nástroji. Vliv programu byl zjišťován dvojím měřením (vstupním a výstupním), veškerá data byla zpracována podle jednotlivých výzkumných technik.
Designing and examining of an educational program for handicapped persons based on musical therapy.of.\\
Keywords: Muzikoterapie; osoby se zdravotním postižením; terapie; Music therapy; handicapped persóna; therapy