Filmové reprezentace Draculy. Proměny pojetí postavy ve filmových adaptacích - Vlášková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce analyzuje způsoby adaptace původně literární postavy Draculy v rámci pěti chronologicky pojatých filmových zpracování. Jádro práce sleduje proměny této postavy z hlediska vztahu k postavám jiným a šířeji z hlediska proměn narativních a ideologických. Dále zkoumá diferenci jednotlivých zadaných filmů, a jaké místo v nich postava Draculy má.
Representations of Dracula in Film: The Metamorphoses of the Character of Dracula in Distinctive Film Adaptations
Keywords: Dracula; film; horor; upír; adaptace; Bram Stoker; Dracula; movie; horror; vampire; adaptation; Bram Stoker