Služby na podporu fungující rodiny a ukázka jejich realizace v činnosti mateřského centra Sluníčko - Moravčíková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá službami na podporu fungující rodiny. Jako příklad realizace je zde popsána nabídka služeb mateřského centra Sluníčko při Farní charitě Týn nad Vltavou. Teoretická část se zabývá současnou situací rodin s dětmi do 5 let věku, jejich nejčastějšími problémy, se kterými se při zvládání rodičovské role setkávají. Dále se zabývá volnočasovými aktivitami na podporu rodiny. Praktická část obsahuje rozhovory s pravidelnými návštěvnicemi mateřského centra Sluníčko. Cílem této sondy je zjistit, zda nabídka služeb mateřského centra Sluníčko dokáže reagovat na nejčastější problémy a překážky. Díky nim se návštěvnice mateřského centra Sluníčko při každodenní péči o malé děti mohou dostat do nepříznivé situace, která ohrožuje jejich rodičovskou roli a vede k izolaci od okolního světa.
Services in support of a functional family and
Keywords: mateřské centrum; mateřská dovolená; rodičovská dovolená; rodinná politika; zařízení prevence sociální izolace; volnočasové aktivity pro rodiče s dětmi; sociální práce s rodinou; maternal center; maternity leave; family policy; facility for prevention of social isolation; leisure activities for parents with children; social work with family