Epizoa na racích - Půbalová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této práce bylo kvantitativně vyhodnotit živočichy osidlující povrch raků. Epizoa byla z raků říčních (Astacus astacus) získávána koupelemi v chloridu hořečnatém. V této práci byl brán důraz na rod Branchiobdella. Data byla shromážděna ze tří lokalit. Dvě lokality byly v ČR a třetí lokalita byla v Rakousku. Ze sedmi evropských druhů rodu Branchiobdella byly nalezeny dva druhy (B. parasita a B. pentodonta). Na lokalitách v ČR byla nalezena pouze B. parasita. Na lokalitě v Rakousku převažovala B. parasita (88%) nad B. pentodonta (12%). Z menších epibiontů byli nalezeni Ciliata, zejména rody Epistylis a Vorticella; Rotifera rodu Keratella, Lecane a Branchionus; Acanthocyclops a Ostracoda a rod Plumatella, kteří byli determinováni na racích ve Vodňanech.
Epizoa of crayfish
Keywords: rak říční; Astacus astacus; epizoa; potočnice; Branchiobdella; noble crayfish; Astacus astacus; epizoic organisms; branchiobdellids; Branchiobdella