Srovnání situace žadatelů o azyl v České republice před vstupem České republiky do Evropské unie a po roce 2004 - Papežová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce pojednává o postavení uprchlíků v České republice před rokem 2004 a po něm, tedy po vstupu České republiky do Evropské unie. Základním cílem je poskytnout informace o tom, jakým způsobem se měnila česká azylová politika. Jsou zde zmíněny i souvislosti, které mají vliv na změnu této politiky. V úvodní části práce jsou vymezeny základní pojmy, se kterými se budeme v průběhu celé práce setkávat. Další část obsahuje informace ohledně azylové politiky v České republice před vstupem do Evropské Unie. Jsou zde zmíněny hlavní dokumenty, týkající se této otázky, zejména pak směrnice, nařízení a zákony, kterými se postupně azylová politika přeměňovala do současného stavu. Dále je zmíněna situace uprchlíků po roce 2004 a to nejen v České republice, ale i v celé Evropské unii. Následně je práce zaměřena na proces azylové procedury, kterou musí projít všichni žadatelé o azyl. Zmíněna je práce jednotlivých azylových středisek, jejich kompetence, možnosti, práva a povinnosti v rámci práce s cizinci. Další část diplomové práce se věnuje integračnímu procesu cizinců do české společnosti. Jsou zmíněny možnosti, které pomáhají k lepšímu začlenění do společnosti, ale podíváme se i na překážky integrace. Ty jsou zejména evidentní v postoji české společnosti k cizincům vůbec. Zmíněná je i práce organizací, které svou činnost soustřeďují hlavně na pomoc uprchlíkům v oblastech právního poradenství, vzdělávání, začleňování do české společnosti, atd. Blíže je pak popsána práce UNHCR.
Comparison of the Situation of Asylum Seekers in the Czech republic Before Accession to the European Union and After the Year 2004