Interpretace výtvarného umění v MŠ - Nedvědová, Dana (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem bakalářské práce je interpretace výtvarného díla v mateřské škole. Z tohoto důvodu popisuji teoretickou část v souvislosti s poznáním uměleckého díla a způsoby nahlížení na něj. Stručně uvádím způsoby nahlížení na sledovaný obraz ve formátu, který přibližuji k dítěti předškolního období. Součástí práce je náhled k vybraným ukázkám praktické části. Každé téma vychází z výtvarného díla, které dětem rozvíjí velké pole příležitostí k aktivitám a činnostem. Praktická část vždy vychází z daného formátu, který by měl vyrovnávat dětskou zkušenost s oblastí, která je mu velmi blízká a srozumitelná. Událost se opírá nejen o techniku zpracování, v činnostech je zařazená dramatizace, hudba i praktické dovednosti z domácího prostředí. Cílem bakalářské práce je popsat způsob vnímání výtvarného umění u dětí v mateřské škole a jeho vliv na vzdělávání a výchovu dětí.
Art interpretation in nursery school
Keywords: interpretace výtvarné umění osobnost předškolního dítěte - předškolní vzdělávání; Interpretation Art - Personality of the preschool child - Preschool education