Ošetřovatelská péče o ženu při porodu ukončeným VEX (vakuumextraktor) - Křížová, Michala (Jihočeská univerzita, 2011)
V bakalářské práci jsem se zaměřila na ošetřovatelskou péči o ženu při porodu ukončeným VEX (vakuumextraktor). První část bakalářské práce je teoretická část, která seznamuje s metodou vakuumextrakce v porodnictví, její indikace a podmínky, technika výkonu a seznamuje s ošetřovatelskou péčí porodní asistentky o ženu při porodu ukončeným VEX na porodním sále a na oddělení šestinedělí. Cílem práce bylo zjistit, zda porodní asistentky mají zkušenosti s péčí o ženu při porodu ukončeným VEX. Zda znají podmínky a indikace ze strany matky a plodu pro porod ukončeným VEX a v jakých porodnicích Jihočeského kraje se využívá metoda VEX. Na dané cíle byly stanoveny hypotézy. První hypotéza: Porodní asistentky mají zkušenosti a umí pečovat o ženu při porodu ukončeným VEX. Druhá hypotéza: Porodní asistentky znají podmínky pro ukončení porodu VEX. Třetí hypotéza: Porodní asistentky znají indikace ze strany matky a plodu pro ukončení porodu VEX. Výzkumná otázka 1. V jakých nemocnicích Jihočeského kraje se využívá metoda ukončení porodu VEX? V práci byla použita metoda kvantitativního výzkumného šetření. Sběr dat probíhal metodou dotazování, technika dotazník. Dotazník byl anonymní, byl složen ze souboru předem formulovaných otázek, které sloužily jako identifikační data. V dotazníku bylo 23 otázek. Výzkumným souborem pro kvantitativní výzkumné šetření byly porodní asistentky pracující na porodním sále a oddělení šestinedělí ve vybraných nemocnicích Jihočeského kraje. Dotazník byl rozdán do sedmi vybraných nemocnic v Jihočeském kraji (České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Strakonice, Písek, Tábor, Prachatice). Celkový počet rozdaných dotazníků byl 100, z toho se 20 dotazníků nevrátilo z nemocnice České Budějovice. Celkový počet respondentek byl tedy 80 (100%). Výsledky byly zpracovány do jednotlivých grafů. Cíle práce byly splněny. Z výzkumného šetření bylo zjištěno, že porodní asistentky mají zkušenosti a umí pečovat o ženu při porodu ukončeným VEX, první hypotéza se potvrdila. Druhá hypotéza se také potvrdila, protože porodní asistentky znají podmínky pro porod ukončený VEX. Hypotéza o indikacích ze strany matky a plodu byla také potvrzena. Jako druhou technikou a doplňující metodou byla anketa pro zjištění, v jaké porodnici v Jihočeském kraji se využívá metoda ukončení porodu VEX. Anketa byla určena pro vrchní sestry gynekologicko-porodnických oddělení nemocnic Jihočeského kraje (České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Strakonice, Písek, Tábor, Prachatice). Celkový počet rozdaných anket bylo 7, z toho se 1 anketa nevrátila a to z nemocnice České Budějovice. Anketa obsahovala sedm otázek. V anketě bylo zjištěno, že metoda vakuumextrakce se využívá v nemocnici Strakonice, Český Krumlov a Prachatice. V ostatních dotazovaných porodnicích o této metodě uvažují, že by mohla být na jejich pracovišti do budoucna využívána. V závěru práce byl vytvořen standard pro porodní asistentky v péči o ženu při porodu ukončeným VEX a předpokládá se jeho využití v ošetřovatelském procesu.
Nursing care of women in childbirth completed VEX (vakuum extraction)
Keywords: Operativní porod; ošetřovatelská péče; porod; porodní asistentka; rodička; vakuumextrakce; vakuumextraktor.; Operative Childbirth; Nursing Care; Childbirth; Midwife; Woman in Childbed; Vacuum Extractor; Vacuum Extraction.