Francouzské literární ceny a jejich význam pro francouzský literární život a knižní trh - Šimková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem předkládané bakalářské práce je nastínění průběhu předávání francouzských literárních cen, s tím související dění v oblasti médií, reakce literární kritiky a literárně orientovaných časopisů. Mimo jiné mapuje i komentáře veřejnosti a postoj čtenářů k vítězným titulům a v neposlední řadě seznamuje čtenáře s historií literárních cen, která dává cenám samotným jejich punc. Celonárodně jsou tak v období literárního souboje a nejen při něm, středem zájmů v kulturních kruzích. První část práce je věnována existujícím francouzským literárním cenám, jejich vzniku a tvorbě, na kterou se literární ceny konkrétně zaměřují. Další dvě části sdělují zajímavosti a informace týkající se knižního trhu ve Francii, žebříčků prodeje knih a hlavních nakladatelských domů v současné Francii. Poslední část práce je věnována především současnosti a poskytuje pohled na aktuální dění kolem literárních cen za rok 2010. Konkrétně se zabývá názory veřejnosti a literární kritiky. V závěru práce jsou shrnuty hlavní body bakalářské práce mapující toto literární dění.
French literary prizes and their importance for French literary life and for market of the book
Keywords: literární ceny; laureát; knižní trh; zisk; literary prizes; laureate; book marketplace; gain