Živá architektura. Organické motivy moderní architektury jako inspirace pro volnou grafickou tvorbu. - Drábková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce s názvem "Živá architektura. Organické motivy moderní architektury jako inspirace pro volnou grafickou tvorbu." se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část se zabývá vývojem architektury s konkrétnějším zaměřením na organickou architekturu. Věnuje se nejdůležitějším zástupcům tohoto směru. Práce vyzdvihuje současnou představitelku iráckého původu jménem Zaha Hadid. Daná kapitola přibližuje její život, spolupráci a vlivy, které zapůsobily na její tvorbu. V závěru teoretické části jsou uvedena vybraná ocenění, jež za svůj život získala. Praktická část obsahuje soubor inspiračních fotografií a přípravných kresebných skic, které jsou podpůrným dílem pro výsledné grafické listy inspirované tvorbou Zahy Hadid a dalšími organickými motivy. Konečná realizace praktické části představuje autorskou knihu, která byla inspirována organickou architekturou.
Live architecture. Organic motives of modern architecture as inspiration for free form graphic creation.
Keywords: Organická architektura; Zaha Hadid; budova; stavba; ocenění; forma; tvar; motivy; Organic architecture; Zaha Hadid; building; reward; prize; form; shape; motives