Možnosti krizové intervence v práci sociálního pracovníka - Zelenková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce se zabývá možnostmi krizové intervence v práci sociálního pracovníka. Teoretická část práce pojednává o krizi, typech krizí, průběhu krize, pomoci v krizi. Přibližuje možnosti neformální a formální pomoci v krizi. Dále se práce zabývá krizovou intervencí. Nastiňuje nároky na dovednosti a schopnosti pracovníka krizové intervence. Předkládá možné role sociálního pracovníka v krizové intervenci uváděné odbornou literaturou. Praktická část práce souvisí s teoretickou částí a shrnuje výsledky dotazování po úloze sociálního pracovníka v krizové intervenci v zařízeních poskytujících krizovou intervenci.
Possibilities of Crisis Intervention in Social Work
Keywords: krize; typy krizí; průběh krize; neformální pomoc v krizi; svépomoc; vzájemná pomoc; formální pomoc v krizi; krizová intervence; pracovník krizové intervence; sociální pracovník; terénní sociální práce; komunitní sociální práce; crisis; types of crises; course of crisis; informal help in crisis; self-help; cooperation (help); formal help in crisis; crisis intervention; worker in crisis intervention; social worker; streetwork; social work of community