Význam myšlenek Miroslava Tyrše pro výchovu a vzdělání - Mrázová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce Význam myšlenek Miroslava Tyrše pro výchovu a vzdělání se zabývá nástinem a zmapováním života Dr. Miroslava Tyrše a vlivem, jež měla jeho osobnost na rozvoj kultury, pedagogiky i umění v českém prostředí. Cílem diplomové práce je analyzovat myšlenkové zdroje, které inspirovaly Miroslava Tyrše k jeho aktivitám v rámci českého národního společenského života, ke snahám o rozvíjení pocitu jednoty a vzájemnosti na základě tělesné zdatnosti. Diplomová práce má ukázat Miroslava Tyrše nejen jako vlasteneckého cvičitele, ale především jako vědce - filosofa, estetika a výtvarného kritika, který své výchovné a vzdělávací myšlenky formuloval pod silným vlivem pozitivistických i iracionalistických přístupů filosofie 19. století, která musela reagovat na přelomové objevy přírodních věd té doby.
Miroslav Tyrš and the meaning of his ideas for upbringing and education
Keywords: Miroslav Tyrš; Sokol; darwinismus; Arthur Schopenhauer; estetika; Miroslav Tyrš; Sokol; darwinism; Arthur Schopenhauer; aesthetics