Volný čas dětí v kontextu rodinného prostředí - Mikešová, Monika (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce "Volný čas dětí v kontextu rodinného prostředí" se zaměřuje na trávení volného času dětí v problémových rodinách ve srovnání s funkčními rodinami. V práci se pracuje s pojmy volný čas a rodina, respektive rodinné prostředí, je zapojen pohled pedagogický, sociologický i psychologický. Cílem práce je naznačit rozdíly volného času dětí z různého prostředí rodin. Jedná se o rodiny problémové a rodiny funkční. Pro uvedené typy rodinného prostředí byla stanovena kritéria. Kritérium funkčnosti rodiny jsou adaptabilita, soudržnost, komunikace v rodině a absence rizikového chování. Kritériem funkčnosti je tedy vyloučení výše uvedených kritérií problémového prostředí. Problematika je zpracována prostřednictvím teoretických poznatků a empirických metod. Zvolené metody jsou pozorování a polo-strukturovaný rozhovor.
The leisure time of children in context of family world
Keywords: volný čas; dítě; prostředí; rodina; leisure time; child; world; family.