Brownfields z pohledu nebezpečnosti pro obyvatele Středočeského kraje - Lacková, Margita (Jihočeská univerzita, 2016)
Zanedbaná území, nevyužívané, zdevastované, deprimující objekty jako pozůstatek průmyslové, zemědělské, rezidenční, vojenské či jiné aktivity to vše jsou vlastnosti pojmu brownfields. Na našem území se jich vyskytuje tisíce, přičemž jednou z příčin jejich vzniku byl měnící se režim, který byl důvodem konce mnoha průmyslových a zemědělských firem. Tyto areály a území už svým zasazením do struktury měst představují jakýsi odpuzující charakter. Krásná budova snadno přitáhne oko pozornosti a obdivu, avšak tento fakt platí i u opuštěných chátrajících budov. Obyvatelstvo tyto objekty vnímá, prožívá s nimi jejich historii, současnost, sdílí jejich osud, ale s touto problematikou souvisí i negativní vlivy, které jsou již méně diskutované a řešené. A to konkrétně rizika spojená s technickým stavem a následnou destrukcí staveb, kontaminací vycházející z předchozího využití, ohrožení vznikem mimořádné události jako požár, exploze, ale i sociální rizika, jako zvýšená kriminalita v oblasti, výskyt lidí bez domova, drogově závislých apod. Motivací této bakalářské práci je zamyšlení se nad možnými riziky, plynoucí ze získaných vědomostí v rámci studia, které by v budoucnosti mohly způsobit vážné následky na životech, zdraví, majetku obyvatelstva a v konečném důsledku i na životní prostředí. Dalším podnětem bylo, že se již druhým rokem samotným brownfields aktivně věnuji v rámci průzkumu opuštěných staveb a tedy z tohoto důvodu mám přehled o objektech na našem území, jejich stavu, přístupnosti a pozůstatcích po předchozím využití. Hlavním cílem této práce je zpracování souhrnného materiálu vybraných nebezpečných objektů Středočeského kraje a jejich možných rizik. S ohledem na tento cíl byla vytvořená výzkumná otázka: Vyskytují se ve Středočeském kraji brownfields zásadně ohrožující obyvatelstvo? Při zpracování došlo k prostudování dostupné literatury, prověřování dostupných tiskových zdrojů a provedení jejich rešerše, analýze rizik na základě vzniklých mimořádných událostí ve vybraných brownfields a následnému terénnímu průzkumu vybraných oblastí
Brownfields in terms of hazards affecting the population of Central Bohemia
Keywords: brownfields; ochrana obyvatelstva; nebezpečné objekty; riziko; civilian protection; dangerous buildings; risk