Profilace časopisu České vězeňství - Bílý, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2008)
Profilace časopisu České vězeňství Práce se věnuje problematice vězeňství. V teoretické části se zabývá historií a současným stavem výkonu vězeňství na území České republiky a Vězeňskou službou České republiky, která je jeho výkonem pověřena. Informuje o transformaci českého vězeňského systému a moderních trendech ve vězeňství. Práce se dále soustřeďuje na možnosti public relations aktivit Vězeňské služby České republiky. Zdůrazňuje výsadní postavení médií pro public relations aktivity institucí i organizací a v závěru teoretické části jsou popsány projekty, které Vězeňská služba České republiky v této oblasti již realizovala. Hlavním cílem diplomové práce bylo zmapovat, jak se vyvíjel rezortní časopis Vězeňské služby České republiky České vězeňství po stránce obsahové i po stránce formální neboli technické. Pro splnění cíle práce byl zvolen kvantitativní výzkum, metoda analýzy produktů, technika obsahové analýzy. Výzkum ukázal, že časopis během sledovaných čtrnácti let své existence významně pozměnil jak obsahovou strukturu publikovaných článků, tak i grafickou podobu. Časopis se kromě odborných článků stále více věnuje aktuálnímu dění ve vězeňství, má ambice podílet se na vytváření pravdivé a pozitivní image Vězeňské služby České republiky. V rámci práce byl stanoven ještě dílčí cíl, pomocí dotazování veřejnosti zjistit, jestli časopis České vězeňství pronikl mimo okruh zaměstnanců Vězeňské služby České republiky. Pro splnění dílčího cíle byl použit rovněž kvantitativní výzkum, metoda dotazování, technika dotazování na ulici, který prokázal, že veřejnost tento časopis nezná. Aby byl pohled na časopis České vězeňství komplexní, byly prostřednictvím kvalitativního výzkumu, metody dotazování, techniky polostandardizovaných rozhovorů, zjišťovány názory jeho čtenářů. Ti si od časopisu České vězeňství žádají nejen odborné informace, ale také praktické zkušenosti z jednotlivých věznic a aktuální zprávy o dění ve Vězeňské službě ČR.
The profile of the Czech Prison Service Journal
Keywords: Časopis České vězeňství; Média; Public relations; Vězeňská služba České republiky; Vězeňství; The Czech Prison Service Journal; Media; Public relations; Czech Prison Service Journal; Prison service