Výchova k hledání smyslu života ve skautingu. - Knížková, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá otázkou smyslu života. Pomocí vědeckých disciplín filosofie, teologie, psychologie a pedagogiky se snaží poukázat na důležitost této problematiky. Stěžejní oblastí hledající tyto otázky se stává období adolescence, kdy mladý člověk je již dostatečně připraven věnovat se otázkám smyslu života. Adolescent však potřebuje kompetentní vedení, které mu pomůže ke správnému rozvoji a zodpovědnému nalezení odpovědí. Práce si klade za cíl na příkladu skautingu ukázat, že právě toto volnočasové hnutí napomáhá ke stanovení hodnotového žebříčku mladých lidí. Skauting chápe svou povinnost hledat v životě vyšší hodnoty a pomáhat zodpovězení otázek po smyslu života.
Education for the Search of the Meaning of Life in Scouting
Keywords: smysl života; hledání identity; volný čas; skauting; adolescence; výchova; náboženství-křesťanství; the meaning of life; the search of identity; free time; scouting; adolescence; education; religion -Christianity