Coexistence of plant species in fragmented landscape - Janečková, Petra (Jihočeská univerzita, 2019)
Polopřirozené trávníky představují centra diverzity v současné krajině. Práce se zaměřila na různé efekty a procesy určující koexistenci rostlinných druhů na dvou různých škálách. V místním měřítku se zabývala vlivem managementu a hnojení ve vztahu k abiotickým gradientům a funkčním charakteristikám druhů. Na úrovni krajiny ovlivňuje rozšíření druhů také prostorové rozložení trávníků, hospodaření či funkční charakteristiky druhů. Rozložení rostlinné diverzity ve fragmentované krajině je modifikováno také podle dostupnosti vhodných biotopů a heterogenitou krajiny.
Coexistence of plant species in fragmented landscape
Keywords: Diversity; Fertilization; Fragmentation; Functional trait; Grassland; Management; Species richness; Habitat suitability; Diversity; Fertilization; Fragmentation; Functional trait; Grassland; Management; Species richness; Habitat suitability